Provocerande knipträning i Nyhetsmorgon

NymoKnipJag vet inte om det var någon av er som såg inslaget i Nyhetsmorgon häromdagen, då en tränare var där för att prata om knipträning. Ett inslag som jag, och många kollegor runt mig, har reagerat väldigt stark över. Har man tid över, cirka fem minuter, så kan du se hela klippet HÄR
Tankar som kommer till mig medan jag försöker härda igenom hela klippet är bland annat:
– Förklara närmare varför man ska jobba träna knipet.
– Ta upp hur och vart ska det kännas när man har en korrekt aktivering av bäckenbotten.
– Att ”spänna kosmetikan” är något som majoriteten inte alls kan greppa, använd ord så att gemene man förstår. 
– Välj korrekt övningar där du faktiskt jobbar kontrollerat med bäckenbotten!!
– Gör om gör rätt. 
Uppenbarligen var han väldigt nervös under inslaget och det hela uppfattades som lite rörigt. Man fick ingen direkt djupgående information och den information, tips och råd, man fick var tyvärr helt felaktiga. Absolut att du aktiverar bäckenbotten när du hoppar, men om du inte har en optimalt fungerande bäckenbottenmuskulatur så kommer detta resultera i att du kissar på dig. Hur ska jag då göra för att träna upp den muskulaturen? Enligt tränaren i klippet ska man alltså sätta händerna under naveln, alternativt trycka in en boll mot magen (som för övrigt såg väldigt smärtsamt ut..) och sen är saken biff. Eller?
Kan hinta om att bäckenbotten inte sitter i magen och att skapa tryck mot magen kommer INTE träna din bäckenbotten. 
Så hur tränar man då knipet på bästa sätt? – Genom att knipa.
Och hur gör man när man kniper?
Välj en position, sittande, stående, liggande, du väljer helt och hållet själv men i slutändan ska du kunna ha kontroll i alla dessa olika positioner. En position som många tycker är lätt att jobba i är en sittande, lätt framåtlutad position. Rumpan vilar mot fötterna, knäna lite bredare isär och händerna som ett stöd i golvet framför dig. Börja med att lokalisera sittbenen i rumpan, tänk nu att du ska föra de punkterna närmare varandra utan att spänna rumpan, benen eller de yttre magmusklerna (som jag antar han menar är ”kosmetikan”). Känslan är som om du ska hålla inne en fis, där har du knipet bak. Sedan försöker du tänka dig punkterna svanskota och blygdben, på samma sätt försöker du sammanföra dessa punkter, återigen utan att spänna rumpa, ben och yttre magmuskulatur. Där har du knipet fram, känslan av att ”kapa kisstrålen”. 
Så det här är en muskulatur som sitter i vårt underliv, inne i kroppen. När vi aktiverar bäckenbotten känns det som att du lyfter upp underlivet (som en hiss, dragkedja etc). Det ska inte bli något tryck utåt eller nedåt i buken (trycket skapas sedan inåt tillsammans diafragman och inre bukmuskulatur för att stabilisera ryggen) och du ska kunna jobba kontrollerat med knipet utan att behöva ta hjälp av benen eller yttre magmuskulatur. 

Ja nu blev det här inlägget lite långt hehe.. Men blev lite provocerad när jag såg klippet och behövde skriva av mig. Förhoppningsvis är det fler tittare som reagerat och tänkt till. 

2 comments on “Provocerande knipträning i Nyhetsmorgon

  1. Haha, jag upplevde exakt samma sak. Jag var tvungen att stänga av tvn för att jag blev så provocerad över att de valt att ta in en så ”okunnig” person. Jag sa till och med högt till tvn; VARFÖR HAR NI INTE TAGIT IN KATTIS TILL DET HÄR?!? Haha. Bra förklarat av det hela.

    • Haha skönt att det inte bara var jag som reagerade! 😛 Fick verkligen kämpa mig genom klippet! ELLER HUR!! Förhoppningsvis tar de in Katarina Woxnerud, hon har ju varit med tidigare, och hon har verkligen kunskap kring detta 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *