”Föda utan rädsla”

Vaknade upp till ett stycket regnig och mulen onsdag, men känns faktiskt helt okej med tanke på att det var sånt pangväder igår!
idag görs inte många knop. Mina föräldrar sitter just nu i bilen på väg ned mot Skåne och det ska bli gött att hänga ett par dagar. Så idag pysslas det mest på hemmaplan.

Idag slog min gravid-app om till trimester tre och det är idag exakt tre månader kvar tills han är beräknad att komma!
Jag tycker dock fortfarande att tiden går ganska långsamt och oktober känns som en evighet bort, men insåg häromdagen att när jag börjar jobba igen efter semestern så har jag bara åtta veckor planerat arbete kvar innan jag eventuellt går på ledighet. Sen är fördelen med mitt yrke att jag kan boka någon enstaka klient här och där beroende på hur kroppen känns.
Och åtta veckor känns som en ganska kort tid haha 😛

I måndags var Erik och jag på ”Föda utan rädsla”-kurs hos Anna i Malmö. Varken Erik eller jag är rädda inför förlossningen. Jag har sett orimligt många förlossningsprogram genom åren och min fascination för förlossningar startade tidigt, runt 10-årsåldern..
Jag ser väldigt mycket fram emot förlossningen och känner mig väldigt mentalt redo. Sen är jag väl medveten om att det aldrig går att planera en förlossning utan man får ta det lite som det kommer där och då. Men att känna sig lugn och trygg i sina tankar och i sin kropp kan göra stor skillnad.
Erik har däremot inte känt sig lika mentalt redo. Han är van att vara patienten, men när det nu är jag som ska gå igenom den smärtsamma biten tycker han att det är lite svårare. Varit likadant under alla äggplocken.
Så kursen var perfekt för just det ändamålet – Att partnern ska få lite mer handfasta råd och tips till vad hen kan göra för att stötta kvinnan.

Anna är väldigt naturlig i sitt sätt att föreläsa och hon fick med sig gruppen enkelt. Vi gick igenom både den teoretiska biten av en förlossning men sedan låg det största fokuset på hur vi ska hantera det som sker och vilka övningar man kan göra.
Vi fick prova både andnings- och massagetekniker och det vi främst kommer ta med oss är:
• Att försöka bibehålla andningen lugn och långt ned i kroppen, generellt en tung känsla i kroppen
• Jobba med dyktekniken när värkarna kommer
• Erik trycker på mina knän när jag är sittande
• Erik trycker på svanskotan när jag är stående/lätt framåtlutad
När vi provade de olika varianterna av massage blev det även mer tydligt för mig vad jag inte gillar (i alla fall inte i nuläget) så att stryka upp/ned på armarna och hålla hand mot panna och bakhuvud kommer troligtvis inte uppskattas där och då heller. Så då behöver vi kanske inte lägga lika mycket tid på att prova oss fram med vad som kan funka/inte funka.
Återigen är det omöjligt att förutse hur jag kommer att reagera i stunden eller hur bebisen kommer att påverkas av värkarna. Men för oss känns det bättre att ha kunnat förbereda sig ytterligare för det som komma skall.

Någon mer som gått samma eller liknande kurs? 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *