Valthers utveckling 6 veckor

Idag blir vår gosse 6 veckor. Helt otroligt vad tiden går. Tänkte att jag skulle skriva lite om hans utveckling, vad som skett de senaste veckorna!
Eller, egentligen händer det ju saker hela tiden, ibland från ena dagen till den andra, men just nu ser det ut så här.

• Han har länge gillat att ligga på mage och har flera gånger rullat över på mage. Det känns dock inte så medvetet utan mest som ren tur haha. Men på skötbordet rullar han konstant från rygg till sida och det känns verkligen som att han föredrar att ligga på sida. 
• Han kan lyfta huvudet och hålla det uppe en kort stund.
• Han fixerar blicken, lyssnar efter ljud och vrider huvudet och söker med blicken i den riktningen som ljudet kommer från (framförallt kranen på badrummet när man tvättar händerna efter blöjbyte).
• Han älskar när man sjunger för honom!
• Han har gett oss flera leenden ♥
• Hans vakna tid ökar på allt mer och det har märkts en stor skillnad denna veckan! 
• Tidigare så har han velat amma en timme åt gången, ibland längre stunder än så, men nu har han börjat äta mer effektivt ca 10-15 min per bröst (jag ammar i princip alltid båda sidorna). Skönt för mina boppar med lite kortare matstunder ibland haha. Dessutom så ger det oss mer nattsömn – Win win!
Kan dock tillägga att det är inte alltid han äter korta(re) stunder, men ändå!
• Vagnen är fortfarande lite sisådär.. Ibland sover han gott men för det mesta skriker han så mycket så att jag till slut tar upp honom och bär honom på ena armen medan jag kör vagnen med den andra. Inte helt optimalt. Vill så gärna kunna gå långa rundor i skogen här, speciellt nu när färgerna ute är så fina. Men allt har väl sin tid 🙂

Både Erik och jag har laddat hem appen Wonder Weeks och där står det klart och tydligt att man räknar utvecklingen från när de skulle varit födda eftersom det baseras på hjärnans utveckling som ska vara densamma även om bebisen fötts tidigt. Så på ett sätt är ju V bara två veckor, men hans utveckling känns längre framskriden. Enligt den appen ska hans första utvecklingssprång ske först om 16 dagar men jag tycker han checkade i alla de boxarna redan i veckan som var. Framförallt i tisdags. Då ville han bara vara nära, amma ofta, var missnöjd och panikskrek om han inte fick vara i famnen etcetera.
Allt är såklart individuellt och egentligen så måste han ju börja anpassa sig till livet utanför livmodern så fort han föds. Men enligt denna appen så ska det alltså inte spela någon roll, utan det är hjärnans ålder som räknas. Hur har ni andra upplevt det? Någon mer som fött för tidigt och hur har era barns utveckling sett ut då?

 

6 comments on “Valthers utveckling 6 veckor

  1. Jag håller med om appen. Tycker inte alls det stämmer, utan vår Olle har oxå checkat av det mesta trots att det enligt appen inte ska vara från om en vecka…

  2. Anton kom ju för tidigt (6v) och första språnget kom tidigare än räknat från BF tyckte jag. Däremot kändes det som det varade läänge, funderade nästan på om det flöt ihop med andra språnget för vissa saker kan vi checka av där men inte allt. En annan tjej som också fött tidigt tyckte hennes lilla hamnade lite mittimellan med sprången, alltså något tidigare 🙂

    • Spännande att det är fler som tycker att utvecklingen sker snabbare än beräknat 🙂 Ska bli intressant att se om det kommer någon mer sväng då om ca två veckor!

  3. Hej!
    Min första son föddes två månader för tidigt. Man bedömer, precis som du säger, utvecklingen och tillväxten hos prematura barn efter den korrigerade åldern. Men min son var också ikapp utvecklingsmässigt inom några månader. Det är nog vanligt att det är så, men för att kunna göra en rättvis bedömning är det viktigt med den korrigerade åldern. Lycka till med lille Valter!
    Med vänlig hälsning, Anna

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *