Höstmat

Det är något med den där gråa himlen och stickade tröjorna som får en att bli sugen på rotfrukter, mustiga grytor, smörstekta kantareller och nybakat bröd. Eller är det bara jag?

På sommaren kan jag äta sallad och frukt dagarna i ända, men när kylan börjar göra sig påmind så vill jag ha värmande mat som lägger sig mjukt i magen.
Då är soppa den perfekta måltiden!
Varm, mättande och dessutom enkel att göra. Man kan bara slänga i lite vad man vill och jag brukar variera min soppor i all oändlighet.
Min senaste favorit är en just höstig variant med rotfrukter. Vill man ha i kött kan man såklart det, men den här äckelmagade mesen (pekar alltså på mig själv just nu) är dålig på att äta djur så då kör jag hellre på växtbaserat.

IMG_4556 IMG_4560

Du behöver:

♥ En rejäl bit purjolök
♥ Morötter (jag tog sju st mellanstora)
♥ En palsternacka
♥ En bit rotselleri
♥ Oatly havrefrâiche
♥ Kryddor

Gör så här:

Skala och hacka alla grönsakerna i den form och storlek du vill. Jag strimlade purjon tunt, slantade morot och palsternacka samt tärnade rotsellerin.
Fräs sedan allt i olja i en stor kastrull, några minuter så att grönsakerna kan släppa lite vätska och så löken kan mjukna.
Ös sedan på med kryddor. Jag tog ca 2 tsk Urtekrams rotfruktskrydda, 1/2 tsk av deras söta paprika och någon rejäl matsked grönsaksbuljong.
Häll på kokande vatten så det täcker grönsakerna och låt sedan puttra till grönsakerna har nått önskad konsistens. Morötterna kommer vara de som är hårdast och jag gillar när de är lite al dente.
Rör sedan ned en burk havrefrâiche, smaka av och hugg sedan in!

IMG_4546 Rotselleri – Godare än vad den är fin. 
IMG_4548 IMG_4552 IMG_4553 IMG_4554 IMG_4555

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *