Kanelbullens dag!

kanelbulle3Igår var det som de flesta av er säkert redan vet kanelbullens dag. Något som jag blev varse om i måndags och då genast bestämde mig för att försöka komponera ett eget glutenfritt bullrecept!
De som finns att hitta på nätet består antingen av olika typ av färdiga mjölmixer, eller så varken ser de ut eller smakar som en traditionell kanelbulle. 
Hursomhelst. 
Jag kikade på ett vanligt bullrecept och försökte översätta lite mått och smaker. Resultatet? MAGISKT goda bullar! 
Blanda först torrvarorna:
• 2 dl majsmjöl
• 2 dl durramjöl
• 2 dl bovetemjöl
• 1 dl Tyngres kanelbullekasein (går säkerligen att byta ut mot någon av mjölsorterna ovan)
• Liten nypa salt

Sedan:
• Smula 25 g jäst i bunke
• 2 ½ dl vatten eller mjölk
• 1 dl lönnsirap/agave/honung
• 100 g smält smör

Blanda väl så att jästen löser upp sig, tillsätt sedan torrvarorna. Jag rörde min deg med spatel, väldigt lättarbetad deg. Låt sedan jäsa under bakduk i 1h. 
När degen svällt så gav jag mig på att försöka kavla den, men det var lönlöst då degen var för kladdig (det enda minuset med detta recept). Men ärligt talat så är kavla deg det absolut tråkigaste som finns så det var med glädje jag skippade det haha. Istället skedade jag upp degen i formar, gröpte en litet hål i mitten och la sedan fyllningen där.kanelbulle2

kanelbulle1Min fyllning blev:
• Semismält smör, med andra mjukt men inte helt rinnande
• ½ dl kanelbullekasein (kan man byta ut mot valfri sötning, ex kokossocker och vaniljpulver, samt kanel)
• 2 msk dadelsirap (går också att byta ut alt skippa helt)
Vissa bullar rev jag även mörk choklad över, men de var nästan godare utan 😛

Sedan jäste jag bullarna ytterligare 30 min under duk. Därefter fick de gosa i ugnen på 225°c ca 12-15 min.
Ta sedan ut och låt dem svalna lite, men de är absolut godast varma. Försök också motstå frestelsen att äta upp alla på en gång. Mannen och jag tryckte tre var på under en timme haha. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *