Fredagstips – Min braiga pizzabotten!

Idag är det alltså fredag och dags för det berömda myset. Alla har sina egna traditioner och jag förknippar fredagskvällar med Postkodmiljonären och expressens fredagsbilaga.
När jag var yngre så var det Pacific Blue och Fångarna på fortet med Gunde och Agneta.

De flesta är trötta efter arbetsveckan och då tenderar de lokala pizzeriorna att bli nedringda. Men vill man vara lite åt det nyttigare hållet kan man testa att göra min nyttiga, glutenfria pizzabotten! YAY!

• 2 dl quinoamjöl
• 2 dl mandelmjöl
• 1 dl pofiber
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk salt
• 3 dl vatten
• 1/2 dl olja
• 1 ägg
• Riven ost

Blanda alla ingredienserna och bre ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 15 min på 225°C
Ta sedan ut och toppa med valfritt tillbehör, tjoffa in i ugnen ytterligare några minuter.  Jag brukar blanda tomatpuré och tomatpesto och grunda med. Sedan squash, champinjoner, röd paprika, kalkonkorv, basilika och några till stänk rivost.

IMG_4242Hur gott?! 😀

Medan man lagar sin fredagspizza kan man lyssna på den här gamla dängan.

Malmö

Passet i Osby blev inställt så istället åkte jag med svärmor till Malmö för häng på stan och mys med Eriks brorsbarn. Vi promenerade bort till Mobilia där jag aldrig varit förr. Inledde stark med lunch och lagom till shopping och glassfika anslöt även svärpappsen. Tiden gick så fort och vips var det kväll och dags att bege sig hemåt. Var hemma runt halv nio och då slog tröttheten till.
Eftersom jag är gräsänka för tillfället så har jag spenderat hela kvällen på soffan med en film och ett stort glas rismjölk.
Nu ska jag skriva en att göra-lista inför morgondagen och sen lägga mig och läsa på spikmattan.

IMG_5299Lilla fröken som åt upp både sin, samt halva min glass <3

Stark Mamma fortsättningsgrupp!

Ännu en torsdag på schemat! Jag vet att jag säger det varje vecka MEN TIDEN GÅR SÅ FORT?!

Gårdagen flöt på som en sörja. Fick lite tråkiga besked och det la lock på hela dagen. Men jobbade på kvällen och då fick jag upp humöret 🙂

Men idag är en ny dag! Jag var på jobbet tidigt för jag skulle skjutsa sambon till tåget som ska till Linköping (har jag för mig..) och föreläsa. Så jag har småpysslat och passar nu på att skriva ett inlägg här.
Idag startar jag upp en fortsättningsgrupp med mina starka mammor. Det finns inga krav på att man har varit med de första 12 veckorna men man ska gärna ha kommit en bit i sin egen träning, framförallt ha någorlunda kontroll över sin muskulatur i bål och bäcken.
Men idag kommer det två nya tjejer och är med så det blir kul! 🙂

starkmammabild

Ikväll är det pass i Osby, om allt går som det ska. Förra veckan blev tyvärr passet inställt p.g.a. för få anmälda. Under vår och sommar tenderar det att vara lite sisådär med träningen. Folk vill helst inte gå in och träna utan föredrar att påta i rabatterna eller svinga loss på golfbanorna. Tyvärr kan man ju inte tvinga hit folk utan då får man snällt hålla tummarna fram till nästa pass. Så håll tummarna!

Chiapudding

Idag har jag en riktig fixar-dag i köket! Är ledig från gymmet så passar på.
Bland annat så gjorde jag den alltid lika älskade chiapuddingen.

Jag har använt chiafrön i många år men det är först nu jag börjat experimentera mer med dem.
Chiafrön är rika på omega-3, fiber och protein. Dessutom så innehåller de en hel massa andra nyttigheter. Jag använder dem i frökex, bröd, på gröten, i smoothies etc. Dessutom är de alldeles utmärkta att blanda med frukt/bär och göra sylt av eftersom chiafrön binder vätska och bilder en geléliknande kapsel runt fröet.

Men idag fick det bli pudding!
Jag började med att mixa 4-5 dadlar med ca 1/2-1 dl rismjölk, tillsatte 1 tsk raw kakao, lite vaniljpulver, en yssepysseliten droppe pepparmintsolja och ca 1 msk chiafrön. Blanda väl och låt svälla i kylskåpet 20 min.

Så basen är mjölk/vatten och frön, sen kan man blanda i lite vad man vill. Bär, nötsmör, kardemumma, kanel.. Bara låt fantasin flöda!

IMG_5265IMG_5263Tänker inte säga vad sambon kallar det.. Men lovar att det är godare än vad det ser ut!

Typiskt!

Sitter på jobbet, har avklarat både lunch och städning med tillhörande fönsterputsning.
Så nu har jag en liten stund då jag kan slösurfa in på Aftonbladet. Läsa både vettiga och ovettiga artiklar. Allt från Nicole Kidmans favoriter bland skönhetsprodukter till nya spår efter det försvunna planet. Jag suger åt mig det mesta.

Så vips! Hittar jag guld!

Aftonbladet viktklubb har skrivit en artikel om att ”hitta rätt träning för dig” och ”bra träning för din åldersgrupp”.
Klickade mig genast vidare och började arbeta mig igenom texten. Det mesta stämmer (ju) faktiskt och de tar upp flera viktiga punkter såsom att variation är bäst och att vi behöver belasta skelettet och musklerna med styrketräning då promenader inte är tillräckligt.
Men så scrollar jag ned och ser detta:

träningförålderSå typiskt! Jag som älskar både yoga och styrketräning. Får helt enkelt vänta tills jag kommer upp i 30-årsåldern..
Borde dessutom gå in i gymmet och säga åt alla krutgummor och gubbar att lägga ned hantlarna och backa bort från maskinerna till förmån för gummibanden. Hehe.
Nej men skämt åsido, det finns inga regler för hur man ska och bör träna beroende på ens ålder. Alla är olika och det viktigaste är ATT man tränar och att man gör något som man tycker är kul (eller åtminstone drägligt) för annars kommer träningen ändå aldrig bli av.

Så mitt råd är att testa, prova dig fram. Rätt som det är så fastnar man för något! 🙂

Läs hela artikeln från Aftonbladet HÄR

 

Glutenfri morotskaka!

Alltså, ibland blir saker och ting så himla mycket bättre än man förväntat sig!
Ville göra en glutenfri morotskaka. Så jag gjorde en, och det blev asabasabautagott!

Du behöver:

♥ 2 ägg
♥ 2 dl kokossocker (eller annan valfri sötning)
♥ 3 dl finriven morot
♥ 2 dl bovetemjöl
♥ 1 dl kokosolja (alternativt vanlig matolja)
♥ 2 tsk bakpulver
♥ 1 tsk kanel
♥ 2 krm vaniljpulver
♥ en skvätt kardemumma, efter smak och tycke
♥ Kokos

Gör så här:
Kokosolja och kokosströ en springform (jag tog en ganska liten form, ca 20 cm i diameter). Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Vispa sedan ägg och socker fluffigt. Smält oljan och tillsätt till äggblandningen. Vispa sedan försiktigt ned de torra ingredienserna och vänd till sist ned morötterna. Grädda ca 30-35 min på 175 grader.
Sedan gjorde jag även en frosting. Den höftade jag bara och har inte superkoll på exakt måtten jag använde. Men på ett ungefär:

♥ 200 g philadelphia
♥ Saft från 1/2 ekologisk citron
♥ Knappt 1/2 dl kokossocker (eventuellt lite mindre än så men smaka av)
♥ 1 msk agavesirap
♥ En knivsudd vaniljpulver

IMG_5234Ominom.

Träningsvärk

Igår började jag morgonen med ett pass på jobbet. Senaste tiden har jag knappt haft varken tid eller ork till egen styrketräning i gymmet. Dels på grund av höftskadan i oktober men också för att jag haft så mycket gruppass. Jag har legat på mellan 5-11 pass/vecka och har man då en ledig dag (eller timme) så försöker man bara vila, äta och ladda upp inför nästa.
Jag älskar att köra pass men ibland behöver man belasta vissa muskler lite extra med vikter och specifika övningar.  Jag har mest landat i yogan hemma i lugn och ro, inga supertuffa ansträngningar utan mest för att få ett flow. Men som sagt, man (i alla fall jag) behöver belastningen.

Så igår körde jag ett effektivt pass innan dagens sprang igång.
Jag fokuserade på bröst, baksida lår och baksida axlar.
Körde bland annat:
Bänk i smith
Sittande lårcurl, enbent
Raka mark
Utåtrotationer med gummiband
5 set av varje och låg mellan 12-25 reps.

Idag känns det kan jag säga. Framförallt baksida lår som jag inte får med så jättemycket i mina pass, mer än i förlängande framåtfällningar.

Så jag hoppas att jag kan få lite mer tid, ork och lust för gymmet framöver. Åtminstone smyga in någon övning här och där 🙂

IMG_5224

Morgonfrisyren fick följa med..

Stark Mamma-middag

Hela dagen igår bara svischade förbi! Det var späckat schema från morgon till kväll men höjdpunkten var definitivt middagen med min Stark Mamma-grupp 😀

Jäsiken vilka underbart härliga kvinnor! Så kul vi hade det! Tyvärr var det inte alla som kunde vara med men vi ska försöka styra upp någon grillning och fika framöver och försöka hålla hårt i gruppen.
Vi var sju stycken som möttes på Jernkällaren i Höör. När man är van att bara umgås under en timme i träningssammanhang så fanns det helt plötsligt ofanligt mycket att prata om när man sitter mittemot varandra i en avslappnad restaurangmiljö. Utan träningskläder och svett på ryggen. Istället med piffade fransar och nymålade naglar.
Det var kul att höra om vad alla jobbar med, deras livshistorier och bara allmänt tjejsnack. Gött!
När klockan började närma sig 23 och vi var de enda gästerna kvar i lokalen så var det dags att bege sig hemåt. Jag ramlade i säng med ett lyckorus i hela kroppen. Jag är så glad att jag vågade satsa på min dröm, och att folk vill vara med och genomföra den! Heja er!

IMG_4942Den här lilla lappen sitter bredvid min dator på kontoret. Slänger ett öga på den varje dag. Nickar, instämmer, och känner mig tacksam.

Pass i stora lass!

Godmorgon! Torsdagsmorgon och jag har precis öppnat upp på gymmet.
Snart är det dags för Bodybalance™ och efter det är det sista passet på Stark Mamma! I alla fall för den här gången. För både jag och deltagarna insåg att vi inte var riktigt redo att släppa taget ännu, så jag kör igång en fortsättningsgrupp direkt med start nästa vecka! 😀

Ikväll ska jag till Osby och köra pass på Aktivcenter. Har just insett att jag kommer köra fyra gruppass inom loppet av 24h. Det är inte direkt ovanligt, men denna gången kommer jag vara med aktivt under hela passen. Kör man ett cirkelupplägg eller liknande så behöver jag bara instruera övningen och hjälpa till att korrigera teknik. Men nu kommer jag alltså instruera på scen under alla passen. Tre av fyra är Bodyvive™ och det fjärde är alltså balance. Misstänker att kroppen kommer vara hyfsat trött ikväll.

Nej, nu måste jag börja göra mig redo inför första passet!

bodyvive

Spice up your life

Allt blir roligare med lite krydda.
Några blad mynta i vattnet, persilja i maten och koriander på frukostmackan.

IMG_5106


Pun intended.